Хижа Скакавица“ и екипът ѝ вече сами произвеждат електричество от слънцето!

...
Хижа Скакавица“ и екипът ѝ вече сами произвеждат електричество от слънцето!
Коментари Харесай

Най-старата хижа в страната се сдоби с фотоволтаична система

Хижа „ Скакавица “ и екипът ѝ към този момент сами създават електричество от слънцето! Сградата към този момент разполага с 16 фотоволтаични панела с повърхност към 26 кв. м. и с обща генерираща мощ 4,96 kWp. Те бяха инсталирани от 8 курсисти от образованието на „ Грийнпийс “ – България и Сдружение „ Център за енергийни решения “ за монтьори на фотоволтаични централи.

Новото съоръжение на хижата ще подсигури електричество за най-важните потребности: хладилници и фризери, осветяване, информационни връзки, горелки за пелетните котли. Освен в интерес на хижата, инсталирането му беше и за да обогати познанията на курсистите с действителна практическа работа в края на образованието.

То стартира напролет, като мина през теоретично образование и извършения в Соларната лаборатория  в Професионалната гимназия в Бобов дол, а в този момент следва заключителен научен изпит. Завършилите курса сполучливо ще получат професионална подготовка по част от специалност „ Монтьор на фотоволтаични съоръжения “.

Калин Начев, един от курсистите, се занимава от повече от 10 години с реорганизация на електроповоди, замяна на мрежи с ниско напрежение и поправки на домашни електроинсталации. Той споделя, че макар че не за първи път се сблъсква с фотоволтаични съоръжения, с цел да се наблюдават всички нововъведения, е нужна доста процедура и се радва, че е имал опция да се включи в курса.
Калин добавя, че се надява професионалните му благоприятни условия да се усилят, както и че с фотоволтаици „ можеш да си безусловно енергийно самостоятелен. Сега нямам такава апаратура, само че една от фантазиите ми е дребна спретната къщичка в планински регион с фотоволтаици, дребен ветрогенератор и дребна водна турбинка “.

Хижа „ Скакавица “ не е дребна, само че сигурно е спретната и добре обезпечена софтуерно. Към актуалните системи - слънчеви колектори и пелетни котли за затопляне на вода, екипът курсисти и обучители от „ Центъра за енергийни решения “ прибавиха панелите, които към този момент действат.

В безоблачен ден фотоволтаичният генератор ще създава до 20 kWh електричество. Генерираната електрическа енергия ще се употребява за моментната консумация денем, а непотребното неизползвано електричество ще се съхранява в акумулаторен блок, който ще обезпечава електрозахранване през тъмната част от денонощието. Към системата са добавени и с 8 бр. батерии най-голям клас AGM за бездънен разряд. Те са свързани на 48V напрежение и могат да съхраняват близо 30 kWh.

Любомир Кирилов, също курсист, има лична компания за създаване на слънчеви и други отоплителни съоръжения от над 12 години. Казва, че е научил доста и се надява да приложи новите знания в личната си активност.

А за какво стартира да се занимава с това? Споделя, че още преди години „ много клиенти са ми търси съоръжения на фотоволтаични съоръжения за къщи до 5kW “. Това го кара да развие бизнеса си и в тази посока, а като удобен фактор показва развиването на технологиите и забележителния спад в цените за крайните консуматори. Самият Любомир към този момент възнамерява да си конфигурира такава апаратура вкъщи. А говорейки за дома - синът му Боби е от самото начало е на хижата и оказва помощ с работата, и скоро, „ в случай че желае той ще поеме фамилната компания и да я развива “.

Курсът е част от акцията на „ Грийнпийс “ – България за енергиен преход оттатък въглищата. Фокусът й е поощряване на производството на сила от възобновими източници – опция на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата, и присъединяване на хората в този развой. Именно по тази причина курсът се провежда за хора, живеещи в региона на Дупница, Бобов дол и едноименната ТЕЦ „ Бобов дол “ – една от най-старите и замърсяващи съоръжения в страната.

Хижа “Скакавица ” е втората след „ Тъжа “, която получава сходна система за възобновима сила от екипа на „ Грийнпийс “ – България и Сдружение „ Център за енергийни решения “ 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР